Psykens energi

En livgivende energi  

Vores krop er fysisk, men hver eneste del af den, er forbundet med en psykisk energi. Det er den energi vi ligger i det vi oplever, tænker og gør. Det er vores livsenergi og når den er i balance, er vi lette og bevægelige i krop og psyke. Ubalancen opstår når vi ønsker en ting men gør alligevel noget andet. Eller når vi bliver forhindret i at handle på noget. Vi blokerer for vores naturlige energistrøm, når vi går imod os selv og tysser stemmen indeni. 
Vi bliver anspændte i krop og sjæl og disse psykiske spændinger, ville med tiden gøre sig bemærket tilsvarende steder i kroppen.
Vi skal mærke hvad der sker i os, hver gang vi gør noget, vi ikke har lyst til. 
Hver gang vi undertrykker vores naturlige virkelyst.

Energien kan stivne

Jeg kendte en ung kvinde, sød, omgængelig og intelligent. Hun havde mange kvaliteter og virkede som en spændende og udadvendt pige.
Alligevel, var hun ikke så meget for at tale når der var mange til stede. Hun havde det ikke godt med at være den, der blev hørt og brød sig ikke om at være ”for synlig”. I disse situationer svigtede stemmen, hun blev hæs og hviskende, følte sig flov og valgte hurtigt at blive tavs igen. Hun følte sig som en mus, der skyndte sig at krybbe tilbage i sit skjul. 
I små grupper, følte hun sig mere tryg og kunne tale med en mere stabil og rolig stemme. 
Andre gange var den helt galt.

Jeg har talt med hende flere gange. Hun fortalte at hun fik hjertebank og halsen blev næsten tør, når hun mærkede at der blev rettet en større opmærksomhed mod hende. 
Hun havde under sin opvækst ikke fået lov til at være den, hun var. Blev ofte beskyldt for at lyve, selv når hun fortalte sandheden og fik tæsk, når hun turde sige dem imod. 
Hendes selvværd og identitet blev udhulet siden hun var en lille pige og havde brug for kærlig omsorg, støtte og anerkendelse. 
Hun kunne ikke forsvare sig selv og lærte hurtig at tie stille. For at beskytte sig. 
Hun blev usikker og angst og syntes ikke at hun var værd at bemærke og høre på.

Den psykiske energi strømmer igennem hver eneste del af kroppen  

Ikke så underligt at kvinden oplevede det på den måde. 
Hun var blevet angrebet både verbalt og fysisk når hun forsøgte at kommunikere, som den hun var. Blev anklaget for at lyve og blev straffet når hun forsøgte at sige fra.

Der var rigtige mange følelser, der var blevet affødt af denne hændelse, som hun ikke kunne få afløb for.
Følelser og overbevisninger om skyld, uduelighed, mindreværd, afmagt, uretfærdighed og ikke mindst vrede, blev med tiden til en negativ ophobet energi, der vendte sig mod hende selv. Hendes selvtillid og selvværd havde fået utallige hug, og det gjorde hende sårbar og inderst inde bange for at kræve sin plads i verden. Det gav derfor stor mening at hendes forsøg på at udtrykke sig, blev forhindret af klump i halsen og en knap hørlig stemme. Hendes hals og stemme, var overbelastet af alle disse uforløste og fortrængte følelser og psykiske spændinger. 

Vores hals har en livsvigtig fysisk funktion

Vigtig for vores overlevelse. Men udover det, ligger her vores evne til at kommunikere og udtrykke os. At kunne tale og svare for os selv. Vores stemme er en unik del af vores identitet.
Livssituationer, der tvinge os til at ”sluge kameler” og ikke turde sige højt hvad vi mener, skaber psykiske spændinger i os. Følelser som afmagt, vrede og skyld bider vi i os og lukker inde.
Vrede mod de andre, der gør sådan mod os og vrede mod os selv, der ikke tør/kan svare igen. 
Alt det, vi ikke kan udtrykke og forløse, bliver til en belastende og tung energi, vi ikke kan komme af med. 
Den vil sætte sig som spændinger og blokerer yderligere for vores evne til at udtrykke os.
Og den evne sidder nemlig i halsen. Måske vil den komme som en kronisk klump i halsen, en pludselig host, tilbagevendende halsbetændelse eller en svigtende stemme…

Vores psykiske energi – vores drive – når den kommer i spændetrøje og ikke er i naturlig bevægelse, vil prøve på at ”vække” os på enhver tænkelig måde.
Jeg tror at enhver vedvarende spænding og ubalance er vores sjæls sendebud, der prøver på at fortælle os at her er noget, der ikke er godt for os. 
Og vi skal lytte…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *