Nærvær med sig selv og sit liv

…..og hvordan gør man lige det???
Jo, vi kan lave et lille eksperiment. Prøv at smøre en mad til dig selv, med tankerne flakkende rundt og hvor du næsten ikke ænser hvad du laver. Prøv så at gøre det samme med fokus på det du gør, med dine øjne og tanker rettet mod at give dig selv en lille dejlig måltid. Hvordan føles det inde i dig og hvad er forskellen? Skriv et par stikord ned. Gentag eksperimentet når du er i gang med at vande blomster, handle ind med dine børn, tale i telefonen, hvad som helst. Skriv igen stikord ned. Om hvad du mærker i dig, hvilken tilstand kommer du i og hvad du ellers bemærker. 

Du vil opleve højst sandsynligt en anden ro, mindre trafik i dit hoved og et andet forhold til det du gør. Fordi nærværet er at bruge sin energi rigtig på en ting ad gangen. Det der med at kunne multitaske, er at stille umulige krav til os selv, der dræner os for energi og lægger os ned med stress. 
For du kan ikke fordele din energi på 10 forskellige fronter samtidig og gøre det lige godt med alle 10. 
Mens du forsøger at være over det hele, går du glip af livet. 

Træne sin evne til nærvær

Nærvær er en tilstand, hvor de 1000 ting i vores hoved bliver kun til det, vi står i lige nu. Det er helt naturligt, fordi vi kan kun tage os af én ting ad gangen. Det er en tilstand, hvor det, at lave sin morgenmad, ikke er spild af tid, men en kærlig pleje af sig selv.

At have arbejdet som pædagog i mange år, har givet mig god træning med at være nærværende. Disse små børnesjæle omkring mig, havde ret til at blive set og mødt fra hjertet, den eneste måde, vi kan møde hinanden på.
Når jeg er nærværende i min hverdag, oplever jeg livet og mig selv på en dybere og mere nuanceret måde. Jeg oplever det enkelte øjeblik. Det vækker mine sanser og åbner mine øjne for flere nuancer og dimensioner i det, jeg møder på min vej.  Jeg oplever mere indre ro, der smitter af på næsten alt hvad jeg gør og tænker. Jeg får et bedre overblik over de små og store ting og en dybere relation til mig selv og andre.
Min mad smager bedre, ikke fordi jeg har brugt mere tid på den, men jeg har givet den mere opmærksomhed.

 Nærvær findes kun i nuet

Og jeg synes faktisk at jeg fortjener at give min krop sund mad, der er lavet med kærlig opmærksomhed. Og jeg fortjener min opmærksomhed og mit nærvær. Jeg fortjener at lægge mærke til hvad jeg byder mig selv på det fysiske og mentale plan. 
Det er i nuet at jeg har indflydelse på mit liv og kan ændre på det, der ikke fungerer for mig. Fortiden kan ikke laves om på og fremtiden ville formes af mine tanker og handlinger i dag. 
Hvorfor bruge min kraft på noget der er sket, eller ikke er sket endnu? 
Jeg vil være i det her øjeblik og lægge mærke til den skønhed, dette øjeblik er fyldt med. Jeg vil nyde denne skønhed og jeg vil nyde livets dybde inde i mig og omkring mig.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *